EMPODERAMENT DELS MUNICIPIS

La crisi de la COVID-19 ens presenta un futur econòmic ple d’incerteses, que s’accentuen encara més si tenim en compte la delicada situació de l’estat espanyol. Amb una de les economies més endeutades del món i un model productiu on el turisme és la font principal del PIB, la situació no convida a l’optimisme.

Just en el moment en què comencem a ser conscients com a societat de la que ens ve a sobre, comencen a sortir de sota les pedres les veus que parlen de la necessitat de reformular el model econòmic de l’estat. De sobte, paraules com reindustrialització, R+D+i, ciència i educació estan prenent protagonisme als editorials i tertúlies, mentre  els discursos oficials parlen del pla nacional de reconstrucció com a gran repte del país. NO FARAN RES.

Les veus que en els darrers anys s’han vanagloriat de batre rècords de visitants i han proclamat amb orgull patri que som la potència turística més gran del planeta (amb dades a la mà, això no ha sigut mai cert) i han contribuït a fabricar un relat tant xovinista com fals, ara són les que lamenten la crua realitat del fins ara poc qüestionat model econòmic espanyol. També són les mateixes que ara reivindiquen la necessitat que el sector industrial recuperi el pes que gradualment ha perdut en els darrers vint anys sense que ningú hagi fet res per evitar-ho.

Vèncer la inèrcia d’una estructura econòmica de la dimensió de l’estat espanyol es presenta com una missió impossible. La societat espanyola (la catalana tampoc escaparà del desastre) viurà condemnada a l’ostracisme i a un declivi estructural que cada cop es farà més evident i serà difícil de remuntar.

No podem fer res per canviar el rumb d’Espanya però… i de Blanes? Podem fer-hi alguna cosa? Estem convençuts que, si prenem la iniciativa i empoderem Blanes i la seva ciutadania, hi tenim molt a dir.

EMPODERAR LA CIUTADANIA

Empoderar la ciutadania significa prendre la iniciativa i qüestionar-se l’actual model econòmic del municipi per identificar oportunitats i formular propostes que realment contribueixin a la millora i transformació de la nostra vila. Aquest és el propòsit amb què s’afronta la redacció de BLANES 2030.

Empoderar la ciutadania significa abandonar el “mode resignació” i els laments causats per la situació general i la del municipi i posar-nos en “mode acció”, afrontant sense demora els reptes que tenim al davant.

Empoderar la ciutadania significa que el desenvolupament del municipi no pot seguir sent únicament responsabilitat dels polítics. Aquesta pràctica, consagrada per l’exercici democràtic, delega tot el que fa referència a la gestió municipal en representants polítics (generalment adscrits a partits amb els centres de decisió allunyats de Blanes), fet que a Blanes ha demostrat ser totalment ineficaç.

Empoderar la ciutadania significa crear un espai de concertació de la cosa pública amb la privada des d’on treballar plegats pel desenvolupament i progrés del municipi. Cal definir i acordar entre totes les parts implicades (representants polítics i ciutadania) un projecte de municipi intocable i immune als eventuals canvis de color polític que realment posi Blanes per davant de tot i de tots/es. 

Pots consultar anteriors publicacions relacionades accedint al nostre blog.  

Empoderament dels municipis